sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Wessmanin Walmennuksessa

Saatiin kuin saatiinkin taas peruutuspaikka Sami Wessmanin valmennukseen. Ja hyvä oli kun saatiin, koska aihe oli kuin meille räätälöity: valssaus. :D Ratapiirrosta katsottuani meinasin kyllä hetken jo sittenkin tekeytyä sairaaksi tai jotain. ;) 28 esteen rata, jossa piti noin ensivilkaisulta tehdä noin 30 valssia... Ja minulla kun menee pää pyörryksiin yleensä jo yhdestäkin. Ja treenaaminen viime viikkoina oli jäänyt luvattoman vähälle flunssailun ja ajanpuutteen takia.

No mutta härkää sarvista. Tässä ratapiirros:
(rata oli aavistuksen tiiviimpi, kuin piirroksessa, koska ahdas halli)


Rataantutustumisen jälkeen rata vaikutti lopulta kuitenkin ihan kivalta ja juostavalta ja olikin sitä. :) Kahdessa pätkässä treenattiin ja itse sai valita kiinnostavimmalta vaikuttavan kohdan mistä halusi aloittaa ja siitä sitten edettiin sen mukaan miten edettiin..
Minä halusin tehdä ensin alun 1-9 ihan vaan siksi, että se oli melko suoraviivainen ja iisin oloinen ja halusin että Paso saa ensin ihan vaan vähän päästellä suurimmat höyryt pois ja pitää hauskaa. Ja niin se tekikin. Mentiin kerran. 2-hypylle tuli vähän pitkä hyppy ja kaarros, korjattiin sitä (niisto ei ole Pasolle kovin tuttu ohjaus etenkään tälläisessä kohtaa, joten vähän tarvittiin kertausta) ja sitten Sami sanoikin, että "näytti niin helpolta, et menkääs kerran vielä ja tonne 13 esteelle asti." No mehän mentiin ja hyvin meni sekin, paitsi renkaan jälkeen tuli pitkä kaarros koska saatoin turhan pitkälle ja sitten vähän meinasin eksyä kartalta ja tuli kaarroksia 11-12 välillekin. Korjattiin sekin yhdellä uusintaotolla. Eihän siinä mitään ollutkaan, kun vaan muistin ohjata enkä lähettää koiraa tyyliin "herran haltuun, kyllä se sieltä takasin joskus tulee". :D
Sitten siirryttiin valitsemaani varsinaiseen harjoituskohtaan, joka oli radan haastavin ja tiukin paikka, etenkin nopealle maksille. Eli 19-23. No aloitettiin kyllä 15 putkesta (ja sitten 17-hypyltä), että saatiin kunnon vauhti pituudelle.
17 jaakotus, sitten lähetys eteen kohti pituutta. Itse jäin 20-hypyn taakse ottamaan vastaan vähän puolivalssityyppisellä ratkaisulla, siitä takaakierto + persjättö (=saksalainen, eiks niin?) 21-hypylle ja valssilla putkeen. No sehän meni ihan ok. Selvittiin esteet oikeassa järjestyksessä, mut vähän siinä oli just semmoista selviytymisen makua ja olin koko ajan pikkuisen myöhässä minkä takia Paso teki turhia kaarroksia ja jouduin koko ajan kaivamaan sitä vähän seläntakaa oikeaan suuntaan. Korjattiin 20-hypylle parempi merkkaus + päällejuoksu, eli en kääntänyt rintamasuuntaa ollenkaan vaan oli koko ajan tissit menosuuntaan ja vaan vastakkaisella merkkasin hypyn. Näin olin paremmin ajoissa ohjaamassa takaakiertoa ja pois koiran reitiltä ja Paso tuli nopeammin ja pienemmillä kaarteilla. Sitten saksalaisen suuntaa vähän korjattiin että Pasolla oli enemmän tilaa hypätä just oikeaan suuntaan kohti 22-estettä ja mulla toisaalta enemmän aikaa ja paremmat asemat tehdä valssi ajoissa valmiiksi. Ja sehän oli siinä! Homma toimi kun junan vessa. :) Tässä kohdin pidettiin tauko, koska Pasolla tuli turkissaan kuuma ja hiki eikä se enää jaksanut edetä ja irrota pituudelle, vaan kaartoi aina edestä pois. Tarvittiin jo Sami pallon kanssa "syötiksi" että se eteni normaalisti, ja sittenpä ei tietenkään enää saatu realistista ohjausta 20-hypylle, koska Paso pysähtyi Samia tervehtimään pituuden taakse. :D Tehtiin sitten vaan muutama etenemisharjoitus pituudelle pallopalkalla ja hyvillä mielin tauolle vilvoittelemaan ja ottamaan huikkaa.


Tauon jälkeen päätettiin ottaa samaan kohtaan vähän toisenlainen ohjauskuvio. Eli autoin pituudelle vähän pidemmälle juoksemalla 20-hypyn toiselle puolelle, jonne valssi. Sitten heti perään toinen valssi ja 21-hypylle edelleen saksalainen (siihenkin olisi VOINUT tehdä valssin, mutta ei nyt alettu liioitella sentään...) ja sitten se viimeinen valssi kohti putkea. Ja hitto ku meni hienosti! Mun valssit oli ajoissa valmiita ja meni oikeaan suuntaan. Tiesin koko ajan mitä tehdään ja minne mennään seuraavaksi. Koira tuli upeilla pienillä käännöksillä just sinne minne pitikin! Wau! Harvoin (no ok, ei koskaan) olen kuullut kehuja tekemistäni valsseista ja vieläpä noin vaikeassa paikassa, missä piti tehdä monta peräkkäin! Olin niin ylpee. :) Tehtiin sama uudestaan ja jatkettiin rata loppuun asti. Ehdin jopa viimeiseen valssiin 27-28 hyppyjen väliin hienosti, vaikka olin sitä vähän epäillyt.
Itse olisin ollut valmis vaikka lopettamaan siihen ja ollut tosi tyytyväinen meidän suoritukseen, mutta Sami ilmoitti että "Tuolla on ykkönen, tuolla on 28, ala suorittaa." :D No, mikäs siinä sitten auttoi... Vitsit että oli SIISTIÄ! (hylky tuli hypyllä 24, josta Paso meni ohitse koska mulla ei enää kulkenu henki eikä jalat ja upposin jotenki sinne hallin pehmeään hiekkaan ja hukkasin koko koiran xD ) 


Jaana halusi tietää kuinka sen tein:
2- niisto, mutta niin että lähdin liikkeelle hypyn "koiran" puolelta ja kävin vain niistolla merkkaamassa, jolloin mun liike tehokkaammin käänsi Pason. Siitä vaan peruskäännöksellä ja takaa-käskyllä 3 ja sitten vaan putkeen lähetys. 6-taakse valssi Pason viilettäessä putkesta ja 7-hypylle jaakotus hyvissä ajoin ja taas vaan päästin koiran kohti putkea. Renkaalle lähetys jo putken suulta ja saman tien kääntämään ja vastakkaisella 11-hypyn merkkaus (jäin siis hyppyjen ja 9-putken väliin) ja liikettä kohti 13 putken suuta. Taas sai antaa koiran vaan mennä kohti putkea. 14-hypyn pyöritin "alakautta" valssilla ja putkelle persjättö niin, että olin 16-hypyn takana jo menossa kohti 17 kun Paso tuli putkesta. Taas jaakotus hyvissä ajoin 17-hypylle ja reippaasti kohti pituutta. Sinne sitten 20-21 ne valssi + valssi + saksalainen - kuviot mitkä oli harjoiteltu ja valssilla putkeen. Putken suulta sitten PITI poimia koira mukaan ja selkeästi ohjata 24 hypylle, mutta se jäi sitten tekemättä, Paso suhahti putkesta ainakin 4 metriä suoraan ja auttamatta ohi seuraavan hypyn, mutta en viitsinyt siitä välittää vaan jatkettiinhyvällä meiningillä maaliin. Putkelle taas persjättö ja 27-28 valssi. 


Lopuksi vielä harjoiteltiin pari kertaa tuo putkesta 23 koiran mukaan poimiminen. Tosi tarkkana sain olla, että ohjaava käsi kävi putken suulla "näytillä" jotta Paso todella kääntyi putken jälkeen. Ja napakka putkijarru mukaan, niin hyvä tuli. Sitten kun vielä sain oman liikkeen selkeästi oikeaan suuntaan, päästiin vielä viimeiseen putkeen oikeaan päähän kaikkien hyppyjen kautta. 

Kyllä oli (ja on vieläkin!) hyvä mieli noin onnistuneen treenin jälkeen. Kehuja on aina kiva saada, ja erityisesti silloin, kun niitä antaa arvostettu valmentaja, ne lämmittävät mieltä pitkään. Meidän rata oli kuulemma mallisuoritus. :) Pasokin sai taas ylistystä kuinka kiltti ja kuuliainen ja taitava se on. Ja niinhän se onkin. <3 Mun karvahirviö.

3 kommenttia:

  1. Kivan näköinen rata. Paljon suunnan muutoksia, joista selviää, jos ajoittaa ohjauksen oikein. Pitää tutkia huomenna isolta ruudulta tarkemmin sun ohjausnuotit. Kiva, kun laitoit.

    VastaaPoista
  2. Vähänkö etenkin näistä pro-valmentajien koulutuksista ois muuten kiva kattella videoita. Vink vink. ;)

    VastaaPoista