perjantai 18. huhtikuuta 2014

Rally-tokokoulutusta ja agilityvalmennusta

Viime viikon Paso vietti Maritan luona Riihimäellä "lomahotellissa" kun itse lomailin työhyvinvointikurssilla Pajulahdessa. Paso valloitti siellä koko talon naisväen vastustamattomalla olemuksellaan (Iines -vesiäinen tosin saattaisi olla vähän eri mieltä tästä... ;) ). Maritan luonneanalyysi kuului jotakuinkin "Hyvin itsevarma, hiljaa dominoiva tiivis ja jäntevä koheltaja. Osaa vaatia huomiota vaikka kävelemällä yli tai rojahtamalla päälle, toisaalta on ihan hiljaa ja kuuntelee hienosti käskyjä." No semmonen pikku porsastelijahan se Pasanen on. ;) Mutta hyvin oli siis sujunut hoitoviikko. 


Kotiin tultiin perjantaina iltasella ja lauantaina suunnattiin suoraan rally-tokokoulutukseen. Koulutusta piti rally-tokotuomari Suvi Ruuhanen. Tultiin koulutukseen vähän kesken, koska en raaskinut viikon poissaolon jälkeen jättää lapsia heti aamusta taas hoitoon... Satuimme paikalle niin, että kaikki muut olivat juuri suorittaneet ensimmäisen ratansa ja pitäneet evästauon. Joten meidät komennettiin suoraa päätä suorittamaan, että ehdimme tehdä radan ennenkuin se muutetaan. Vähän oltiin molemmat kuutamolla, mutta ihan hyvin meni silti. Vaikka juuri edellinen suorittaja oli ollut juoksuinen nartti, niin Paso teki silti hienosti töitä kun vain sain sen lähtöpaikalta mukaan. Itsellä oli taas hieman hankaluuksia saada "tokomoodi" pois päältä ja muistaa, että ralleilussa saa ja suorastaan kannattaa koiralle puhua ja kehua ja kannustaa ja antaa käsimerkkejä. Ja en millään meinannut osata pysähtyä maahan-käskyn yhteydessä! :D Niin sitä voi ihminen urautua... tokossa kun ei koskaan ole saanut edes hidastaa, ja nyt pitäisikin itse pysähtyä samalla kun koira menee liikkeestä maahan! xD Itse en ollut ihan hirveän tyytyväinen ensimmäiseen rataan, siinä oli vaikka mitä sähläystä, mutta kouluttajan mielestä se meni ihan hyvin. :D


No, rakennettiin uusi rata ja käytiin Pason kanssa pienellä pissalenkillä ja vähän veryteltiin ja viriteltiin. Ja opeteltiin uusi käännös (semmoinen vanhanaikainen pk-tottiskäännös, missä koira kääntyy oikealle ja ohjaaja vasemmalle, koira siis kiertää ohjaajan selän takaa), se kun oli radalla vastassa enkä ole moista muistanut Pason kanssa treenailla.
Toinen rata menikin paljon paremmin, olin itse paremmalla asenteella ja sain pidettyä koiran mielenkiinnon ja vireen hyvänä ja osasin asemoitua itse tarkemmin kyltteihin nähden. Paso teki mielettömän hienoa työtä! :) Kuulemma 98pistettä oltaisiin saatu kisoissa, kaksi miinuspistettä olisi tullut ohjaajan huolimattomuusvirheistä, kahdella kyltillä oltiin liian lähellä kylttiä (maahanmeno ja istuminen).
Jaana kuvasi ystävällisesti meidän suoritukset videolle, joten tästä voi katsella Pason ralleilua.

Kuvat myös Jaanan kamerasta. :)

Täytyy sanoa, että hyvin kyllä sujui, vaikka ollaan harjoiteltu lajia ihan hurjan vähän ja vielä tämmöisen viikon jälkeen, että koira oli ollut hoidossa.. Paso on kone! :D

Sunnuntaina sitten oli vuorossa Sami Wessmanin agilityvalmennusta. Aika lannistunut fiilis tuli, kun katsoin etukäteen ratapiirrosta:
Jotenkin vaan tuli semmoinen olo, että eihän tästä voi selvitä... :D Mutta eipä muuta kuin yrittämään. Rataantutustumisessakaan ei vielä jotenkin ollut kaikkiin kohtiin oikein mitään järkevää ideaa, miten lähteä viemään. Mutta siksihän koulutuksessa toki ollaan, että kehitytään. Lastenhoitojärjestelyjen takia kävin rataantutustumisessa jo aamulla ja oma koulutusvuoro oli vasta kuudelta illalla. Mutta ilmeisesti asia oli päivän aikana hautunut, koska kun päästiin viimein radalle, ei se enää tuntunutkaan ollenkaan niin mahdottomalle. Itse asiassa koulutus sujui vallan mainiosti. :) Paso sai taas kovasti kehuja ja vissiin miekin. Käännökset oli hyviä ja tiukkoja, Paso eteni upeasti esim. putkeen 26 mutta pysyi kuitenkin kuulolla hyvinkin pieniin rytminmuutoksiin ja ohjausliikkeisiin reagoiden. Leieröinti hypyillä 4-7 onnistui myös tosi hyvin, kunhan mun ohjaus oli selkeää ja oikea-aikaista ja linjasin huolellisesti jo neloselle. Vaikein kohta meille taisi olla hyppy 18, tai lähinnä mulle. Jäin siinä väkisin melko paljon jälkeen ja mun olisi pitänyt uskaltaa ohjata vastakäännös tosi kaukaa takaa ja luottaa, että Paso suorittaa hypyn kyllä. Mutta kiiruhdin turhaan sen perään ja sain sen hyppäämään valtavan pitkälle tai sitten hosuin jotain ihmeellistä ja onnistuin kääntämään sen hypyn sijasta putkeen 12... Eli luottoa vaan koiraan lisää. Se kyllä osaa ja tekee. <3
Lopuksi saatiin taas yrittää kokonaista rataa kisanomaisesti. Pari ensimmäistä yritystä kilpisty jo heti alkumetreille leieröintiin, sitten taisin unohtaa radan ja mokailtiin taas tuolla 18-hypyllä. Sami sanoi jo, että jos tuntuu ettei koira (tai itse) jaksa, niin tämä riittää, mutta hän antaa vielä YHDEN mahdollisuuden, jos haluan yrittää. No halusinhan minä - ja me juostiin aivan upea rata! :) Hyppy 25 tosin jäi suorittamatta, koska mulla ei kertakaikkiaan happi riittänyt hyppykäskyyn. :D Paso selvästi vähän kyseli, että mennäänkö tämä, mutta kun en sanonut mitään, se partiolaisena kiersi hypyn ja suuntasi putkeen. Mutta tätä yhtä kohtaa lukuunottamatta me tehtiin hieno puhdas rata!! Olin kyllä ihan supertyytyväinen sekä itseeni että koiraan. 

Meidän puuhasteluista ei taaskaan ikävä kyllä videota ole, mutta tässä videossa Marjut ja cockeri Judy näyttävät upeasti mallia. Ohjauskuviot täysin samat kuin meillä lukuunottamatta Aan jälkeistä kohtaa, jossa itse tein persjätön. Ja putkelle 26 Paso ei vaatinut ihan noin suurta kääntävää ohjausta, mun pieni hidastus juoksurytmissä riitti hienosti. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti