torstai 7. marraskuuta 2013

Agilitypähkinä

Maanantaina hallilla oli valmiina tämmöinen rata:


 Ainakin meidän treeniryhmässä on viime aikoina kovasti mietitty rataan tutustumista ja ohjauksen suunnittelua siitä näkökulmasta, että päätökset ja linjaukset jollakin esteellä vaikuttavat monta estettä eteenpäin. Moka esteellä kolme voi kostautua vasta esteellä 7 tai 8. Tämä oli niin herkullinen rata juurikin näiden asioiden havainnollistamiseen, etten voinut vastustaa kiusausta tehdä tämmöinen kuvasarja... Ja itsehän lankesin näihin ansoihin komeasti, vaikka olevinaan kuvittelin jo jotain oppineeni radan lukemisesta. No, opinnot jatkuvat! :D

Ja nyt seuraa se pähkinä: Mitkä kolme kohtaa yllä olevassa radassa menevät helposti pieleen huonon rataantutustumisen ja sen seurauksena puutteellisen / väärän linjauksen ja ohjaajan väärän sijoittumisen takia? Mieti vastaus ensin ja sitten vasta saa kelata alaspäin. ;)


















Jos et keksinyt vielä, niin tässä vinkki. Hieman huonosti näkyy, mutta himmeä katkoviiva kuvaa ohjaajan (siis minun!) liikkumista, joka nyt ei ollut ihan just niinkun olisi ollut fiksuinta...



Missä kohdissa ohjaajan liikkeen suunta aiheutti virheen? Minkälaisen virheen? 
 Vastaus luuraa alempana...















Ja tässä vastaus alkuperäiseen kysymykseen. Kuvassa on ohjaajan liikkuminen katkoviivalla ja koiran liikkuminen yhtenäisellä viivalla:


1. Hyppy 5 jäi suorittamatta huolimatta kiihkeästä eteen-käskytyksestä. Toisella yrityksellä Paso heittääntyi oikein partiopojaksi ja korjasi mun virheen kääntymällä kuitenkin hyppäämään 5-hypyn. Mutta niin väärästä paikasta, että hyppy suuntautui oikealle ja kun Paso siitä lähti kääntymään vasemmalle perääni, rima putosi. Tai se hyppäsi saman esteen takaisin. 
2. Ankarasta jarruttelusuhinasta huolimatta kaarros 6-7 venyi ja venyi ja 7-rima putosi. Vähemmän kuuliainen koira olisi ajautunut ohi 7-hypyn ja luultavasti vielä väärään putkeen.
3. Lopussa koiran kierrättäminen hypyn oikean siivekkeen kautta sai koiran linjan seuraaville esteille niin huonoksi, että viimeinen rima tuli alas tai koko este tuli ohitettua jommalta kummalta puolelta.

Miten se olisi voitu välttää, miten olisi pitänyt liikkua toisin? Pähkäile taas oma vastauksesi. Alempana paljastan, miten itse ratkaisin Pason kanssa...
























Näin se sujui kuin tanssi, eikä ollut edes vaikeaa! :)



1. Kepeillä jo otin vähän etäisyyttä niin, että oma rintamasuunta ja juoksulinja oli kohti 5-hyppyä sillä hetkellä, kun Paso lopetteli pujottelua. Eikä tarvinnut kun huutaa "hyp" ja koira eteni ilman mitään ongelmia hypyille. Sieltä vähän terävämpi käännös niin kaarrekin tuli pieneksi.
2. Muurille lähetys jarrun kanssa ja saman tien oma käännös kohti putken suuta eikä koira haikaillut yhtään mihinkään vaan sujahti pienellä kaarroksella yli hypyn ja suoraan putkeen. Se tiesi jo muurille lähtiessään, että ollaan menossa tiukalla kaarteella kohti putkea.

Lopussa pyöritinkin 12-hypyn toiselta puolelta, jolloin heti siivekkeen kierrettyä Pasolla oli täysin suora linja loppusuorahyppyjen ylitse. Ja rimat pysyivät ylhäällä, kun koira koko ajan tiesi minne ollaan menossa ja mikä on tehtävä. :)


Semmoista tällä kertaa. Vähän erilainen aksapäivitys. Sorry kuvien huono laatu, mutta kaamos.

Tänään(kin) treeneissä Paso oli pieni partiopoika ja niin kertakaikkisen mahtava, että sydän meinaa pakahtua. Sen kanssa vaan on niin ilo treenata. Lauantaina kisoihin. 2 rataa. Pysyisköhän oma pääkoppa kasassa? Paso kyllä hoitaa oman osuutensa taatusti. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti