sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Rytmi veressä? (Joo ei ole...)

Tänään olimme Sampo Kokkosen (www.kiitorekku.fi) rytmityskoulutuksessa. Koulutuksen "mainospuhe":

Agilityssa kolme asiaa vaikuttavat ylitse muiden koiran hallittuun liikkeeseen ja tehokkaaseen ohjaukseen: Liike, liike ja liike!

Unohdetaan hetkeksi kaikki ”pakko-bulgarilaiset flik-flak –sarjat” ja keskitytään ohjauksen tehostamiseen ohjaajan oikein ajoitetun liikkeen avulla. Ohjaajan liikkeen suunta, sen muutokset ja koiralle oikea-aikaisesti näytetyt jarrutukset sekä kiihdytykset ovat koiralle yksinkertaisimmat ja sitä myötä tehokkaimmat vihjeet tiukkoihin käännöksiin ja hallittuihin irtoamisiin. Ja hyvin monesti ohjaajalle luonnollisempia toteuttaa kuin monet sirkusakrobaatin kehonhallintaa vaativat ”modernit” ohjaukset. Tätä kutsutaan rytmitykseksi!

On aika tehdä agilitysta taas himppusen yksinkertaisempaa. Niin koiralle kuin ohjaajalle! 


... lupaili juuri minulle sopivaa ajatusta agilityyn, ja sitä se olikin. Oli kyllä taas hauskaa, Paso on niin mainio, kun se partiolaisena reagoi tosi pieniin juttuihin. Lähdin todella nyt ohjaamaan ihan ilman mitään "ohjauksia" eli pelkillä oman liikkeen rytmityksillä ja rintamasuunnan käännöksillä. Siinä keskittyessä totesin, että jäi myös suurin osa estekäskyistäkin pois, ja ihan turhiksihan ne (taas) osoittautuivatkin. Paso keskittyi ja kuunteli ohjausta tosi hyvin, kun en huutanut sille koko ajan jotain.

Treenissä tehtiin 3 pientä harjoitusta / radanpätkää (tai oikeastaan 4, mutta ensimmäinen oli vain kahden putken ja yhden hypyn muodostama kahdeksikko, joka kipaistiin pari kertaa, että Sampo vähän näki miten kukakin koira reagoi ja kulkee) jotka oli suunniteltu nimenomaan niin, että ne pystyi ohjaamaan pelkillä rytmin muutoksilla ja että niitä myös täytyi koko ajan tehdä selvitäkseen. Tosi hyvää harjoitusta minulle, jolle sekä vauhtiin pääseminen että sen jälkeen se jarruttaminen on aina hankalaa! Nopeaa reagointia siis vaan harjoittelemaan.

Meidän koko treeni (sitä ekaa verryttelyä lukuunottamatta) videolla. Kiitos Johanna - oli tosi opettavaista päästä vielä katsomaan jälkikäteen kuinka myöhässä sitä monesti olikaan, vaikka oli olevinaan niin ajoissa...

Mohikaani-Paso oli taas tosi hieno ja antoi helteessä kaikkensa. Loppupäivän se latautuikin sikeässä unessa huomista Wessmannin valmennusta varten...


2 kommenttia:

  1. Hieno videonn pätkä:) meillä tätä "rytmitystä" on harrastettu ihan vahingossa viimeajat, kun Rotta heitetään kentälle ja itse könkkään kepeillä perässä. Samalla saatu myös harjotella kaukokäskyjä :D kuhan vain omiksi iloiksi, mutta teillä se näyttää sujuvan hyvin ekaksi kerraksi :D Vielä siitä hyvää tulee, jatkakaa samaan malliin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. :)
    Toki tämä ei sillä tavalla ollut mitenkään puhtaasti eka kerta, kun aikalailla tuon tyylisesti ohjaan muutenkin. Koska se toimii tällä koiralla upeasti. :)

    VastaaPoista