perjantai 20. syyskuuta 2013

Peetsan opissa

Olen nyt viikon pyöritellyt mielessä viime lauantain kurssia ja pähkäillyt, miten kertoisin siitä teille... Enkä tiedä vieläkään! :D 

Kurssi oli niin antoisa, ajatuksia herättävä kokemus, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Ainakaan lyhyesti. Ja mietin päivän aikana useamman kerran, että olis pitänyt olla muistiinpanovälineet mukana. Niin paljon heräsi ajatuksia ja ahaa-elämyksiä, että tuntuu ettei niistä enää muista puoliakaan. Mutta uskon lujasti, että ne tällä hetkelläkin vähän unholaan painuneet ovat jossain alitajunnassa muhimassa. :)

Jos nyt ensin ihan lyhyina ajatuksina ja sanoina koittaisin tiivistää, vähän kun itsellekin muistilistaksi. Koitan sitten kirjoitella jossain vaiheessa vähän aiheittain ja jäsennellymminkin, kun näistä "kuuliainen koira" - kategorian pohdinnoista ilmeisesti kuitenkin on tykätty. Vaikka kommenttilaatikko edelleen on melko tyhjä (kommentoikaa, keskustelkaa, antakaa palautetta!!) niin olen muualta kuullut, että juttuja kuitenkin on luettu ja suositeltu muillekin. :)

Niin mutta siis sitä listaa:

- huumori, rentous, joustavuus
- mitä koira haluaa ja tarkoittaa (kaikki koiran tekemiset ei pyöri ohjaajan ympärillä, sillä on ihan "omaakin kivaa", mikä ei välttämättä liity ohjaajaan mitenkään)
- koira on fiksu ja ajattelee itse
- koiran käytöksessä näkyy ohjaajan mielentila
- kun ohjaajan mielentila muuttuu, muuttuu myös koiran käytös
- rohkeutta, itseluottamusta!
- reippaasti vaan ja loppuun asti se mitä on aloitettu
- kieltää voi jo ennakoivasti, "ei" ei ole pelkästään toiminnan pysäyttävä, vaan myös toimintaa estävä
- ei tarvi olla flegmaattinen lahna ollakseen tyyni, rento ja rauhallinen
- Pitäisi olla tyyni, rento ja rauhallinen, mutta samaan aikaan jämäkkä ja määrätietoinen - tarvittaessa.
- "Muista että sä tykkäät siitä koirasta. Se on sulle tärkeä ja rakas ja haluat touhuta ja harrastaa sen kanssa. Siksi sä olet sen ottanut!"
- Koiran pitää saada lukea ja kirjoittaa viestejä mahdollisimman paljon

Kaiken kaikkiaan koko päivän ajan tunnelma oli mahtavan rento ja rauhallinen. Kaikki kurssilla olleet koirat käyttäytyivät ihmis- ja koiraporukassa asiallisesti. Olivat omistajiensa hallinnassa ja kuulolla, rentoutuivat kun mitään ei tapahtunut. Kukaan ei kiinnittänyt ylimääräistä huomiota vapaana pyöriskeleviin tai moikkaamaan tuleviin koiriin, niitä ei vieraiden ihmisten toimesta turhaan kiihdytetty, innostettu tai muuten "nostettu", vaan jätettiin huomiotta tai moikattiin lyhyesti ja tyynesti. Vaikka koiria paikalla olikin varmaan parisenkymmentä ja niitä kuljeteltiin edestakaisin, leikittiin, koulutettiin, komennettiin, kutsuttiin... oli alueella silti tosi hiljaista ja rauhallista. Ei kiihtynyttä haukkumista tai tempoilua tai kovaa käskyttämistä. Ja aurinkokin paistoi ja ruoka oli maittavaa! :)


Aika erilainen tunnelma, kuin mitä PEVI-kurssilta voisi noin niinkuin yleisen mielipiteen perusteella odottaa, vai? Siis kun monesti kuulee, kuinka siinä koiria pelotellaan ja säikytellään räminäpurkeilla, temmotaan kurkkareilla, kielletään ja käskytetään jne... Minusta kuitenkin Peetsasta erityisesti välittyi erittäin lämmin suhtautuminen ihan jokaiseen koiraan ja vilpitön halu neuvoa ja opastaa omistajia koiriensa kanssa. Tavoitteena koko ajan oli päästä tilanteeseen, jossa koira tulee joka kerta kutsuttaessa riemastuneena ohjaajan luokse ja kulkee hihnassa kohteliaasti, ohjaajan huomioiden. Ja jossa koira voi kaikissa tilanteissa luottaa siihen, ettei sen tarvitse tehdä esim. vastaantulevan koiran suhteen mitään. 

Täytyy sanoa, että tämän kurssin maksoin aivan silmää räpäyttämättä, tuntien että joka sentti oli sen arvoinen! Mielettömän hyviä keskusteluja käytiin päivän aikana ja nyt on taas pitkäksi aikaa pähkäiltävää. Noihin muistilistani kohtiin koitan palailla myöhemmin. Jos joku kohta erityisesti herätti mielenkiintoa, niin laittaka toki kommenttia ja toivetta mistä haluatte kuulla enemmän! :) Ihan ensimmäiseksi koitan kuitenkin lähipäivinä laittaa myös jonkunlaista kertomusta ihan vaan päivän kulusta, siitä mitä kurssilla oikein tehtiinkään. 


(kuvat Langinkoskelta, Timon ottamia)

3 kommenttia:

  1. Kuullosti todella hyvältä ja jään kyllä kiinnostuneena odottamaan sitä seuraavaa postsausta. Moni asia jo tuosta sinun ylimmästä listastasi kolahti. Kyllä hihnan molemmat päät vaikuttavat siihen, miten yhteistyö sujuu ja se ihmisen mielentila on yksi tärkeimmistä asioista. Just mietin huomista toko-koetta ja sitä, miten saan itseni sellaiseen mielentilaan,ettei koiran tarvitse yrittää tehdä omiaan. Siinäpä pohtimista yhdelle päivälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritä muistella millon treeni meni nappiin. Muistele miltä silloin tuntui ja koita päästä siihen samaan fiilikseen. Ja sitten vasta koira autosta...

      Poista
    2. Yritä muistella millon treeni meni nappiin. Muistele miltä silloin tuntui ja koita päästä siihen samaan fiilikseen. Ja sitten vasta koira autosta...

      Poista