keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kuminauhaa

Viime syksystä lähtien (eli kokonaisen vuoden - oho!) olen pyöritellyt mielessä muutamia bloggausaiheita liittyen... niin, en oikein osaa selkeästi kuvailla mihin. Ehkä siksi ne ovat jääneet vain mielessä pyörittelyiksi. Ehkäpä nyt kuitenkin lähinnä liittyen semmoiseen suhteeseen koiran kanssa, vuorovaikutukseen, johtajuuteen, luottamukseen, viretason hallintaan... Nyt kun on ollut vähän vähempi tuota muuta kirjoittelua blogiin enkä jaksa tällä hetkellä oikein innostua pelkistä agipostauksista, niin ajattelinpa tarttua viimein toimeen. Toivottavasti tykkäätte!

Muistaakseni se oli Sanna, joka joskus kuvaili yhteistyötä agiradalla niin, että ohjaajan ja koiran välillä on ikäänkuin henkinen kuminauha, joka venyy tarvittaessa pitkäksi ja sitten taas "vetää" koiran lähelle ohjaajaa. Ja toisaalta, sitten kun homma syystä tai toisesta (yleensä ohjausvirheen / myöhässä olevan ohjauksen takia) menee pieleen, kuminauha katkeaa ja koira vilistää omille teilleen. Minusta se oli aika hyvin kuvailtu, ja  tuon kuminauha-ajatuksen voi yleistää myös muuhun elämään koiran kanssa.

Omistajan ja koiran välillä tulisi olla henkinen kuminauha. Ja sitä kuminauhaa olen viimeisen vuoden ajan Pason kanssa pyrkinyt lujittamaan. Omasta mielestäni kuminauha muodostuu ehkä suurimmalta osalta luottamuksesta. Puolin ja toisin. Kun lasken koiran vaikka metsälenkillä vapaaksi, haluan luottaa siihen, ettei se häviä horisonttiin ja että se tulee takaisin kun kutsun sitä ja muutenkin kuuntelee ja ottaa vastaan ohjeita. Toisaalta koiran pitää voida luottaa siihen, että se saa rauhassa mennä, rentoutua, touhuta omiaan minun sitä häiritsemättä ja että tarvittaessa puolustan sitä ulkopuolisilta (esim. vierailta koirilta ja ihmisiltä) ja kerron miten eri tilanteissa toimitaan.

Meidän kuminauha alkaa olla aika vahvaa sorttia Pason kanssa. :) Ja olen siitä lähes päivittäin todella iloinen. Pason kanssa on mukava liikkua oikeastaan missä tahansa. Osaan lukea sitä ja tiedän melkein aina mitä se ajattelee ja mitä se aikoo tehdä jo  ennenkuin se tietää itsekään. Ja kun osaan ennakoida sen päähänpistoja, ehdin myös ajoissa reagoimaan jos tarve vaatii.

Välillämme olevan henkisen kuminauhan ansiosta myöskin yleensä tiedän hämmästyttävän hyvin ja tarkasti missä Paso on, vaikka en näkisi sitä. Siis lenkkeillessämme. Sehän on lähes aina vapaana. Itse asiassa se voisi olla vapaana käytännössä vaikka aina, sen verran hyvin se on hallinnassa, mutta kun se nyt kuitenkin vähän niinkun on laitonta + vastaantulijathan ei tiedä sen hallinnassa olosta + on iisimpää ku ei tartte olla niin tarkkana... Niin siis vapaana ollessa tosiaan Paso ei pysy välttämättä mitenkään koko ajan juuri näköpiirissä, mutta siitä huolimatta pystyn oikeastaan parin metrin tarkkuudella sanomaan, missä se milloinkin on. Tyyliin tuossa mutkan takana, tuon kiven takana, tuolla pusikossa jne. Ja jos se joskus ei ole siellä missä luulen sen olevan, se yleensä onkin lähempänä. Uskomatonta, kun muistelee aikaa, jolloin sille oli pakko pukea heijastinliivi päälle päivälläkin, että edes välillä näin siitä vilauksen ja tiesin suunilleen missä se viilettää!

Toinen aivan mahtava juttu on mielentila ja se, miten pystyn sitä hallitsemaan ja toisaalta miten Paso pystyy välittämään minulle semmoista tyyneyttä ja mielenrauhaa vaikkapa hektisen työpäivän jälkeen. Pasohan on luonteeltaan melko kiihkeä, innostuu helposti ja kierrokset nousee nollasta sataan ja ylikin hetkessä. Tämä on mahtava ominaisuus harrastuksissa, mutta välillä hieman rasittavaa arkielämässä, esim. uloslähtötilanteissa. Siksi rauhoittumisen kanssa on tehty kovasti töitä. Aikoinaan yritin rauhoittaa opettamalla (namia kun on rauhallisesti aloillaan hetkenkin, ei huomiota kun sekoilee jne) mutta ei siitä tullut mitään, etenkään kun en pienten lasten kanssa pystynyt tarpeeksi säännölliseen ja systemaattiseen palkitsemiseen ja toisaalta oli mahdotonta olla huomioimatta koiraa, kun ulos oli pakko lähteä kun lapset oli puettu toppavermeisiin... Myöskään komentaminen ei juurikaan tehonnut, kun ei rauhoittunut niin ei rauhoittunut.
MUTTA! Kun suhde alkoi muuten olla kunnossa, huomasin että itse asiassa se oli oma mielentilani, joka vaikutti vahvasti Pason mielentilaan. Kun oikein tietoisesti harjoittelin rauhoittamaan itseni (hengitä syvään ja rauhallisesti, puhu rauhallisesti ja ei liian nopeasti, anna selkeitä ohjeita niin lapsille kuin koirallekin, pysy hyväntuulisena ja rentona) niin kas kummaa - koira rauhoittuikin aivan itsestään. Enää ei ollutkaan tarvetta edes miettiä palkkaamista, paikkakäskyjä tai muita temppuja! Koira on rauhallinen, kun minä olen rauhallinen. Ja kun koira on rauhallinen, minunkin on helppo olla rauhallinen. Ja lapsetkin on rauhallisempia ja kaikki ovat onnellisempia!

Kun hoksasin tämän mielentilajutun, aloin kiinnittää huomiota itseeni. Mistä huomaan, että meinaan itse kiihtyä? Puren hampaita yhteen, hengitän pinnallisemmin, jännitän niskaa ja hartioita, alan puhua nopeammin... Ja vaikka silloin sanoisin ja käskisin mitä, ei Paso pysty rauhoittumaan. Kun sitten rentoutan leuat ja hartiat, hengitän muutaman kerran oikein syvään ja rauhallisesti, tietoisesti rauhoitan olemustani niin kas - Pasoa ei tarvitsekaan enää käskeä olemaan rauhassa, vaan se sulaa rennoksi itsestään. Tätä aloin käyttää hyväksi myös lenkkeillessä. Kun haluan, että Paso verryttelee alkulenkistä rauhallisessa ravissa, hengittelen itse rauhassa, kävelen melko verkkaisesti ja irrottaessani hihnan en sano Pasolle mitään vaan huokaan syvään tai korkeintaan sanon hiljaa ja tyynesti "rauhassa" tai "ravia". Kun sitten jossain vaiheessa vähän itse reipastan askelta ja vain ajattelenkin, että no nyt voi vähän rillutella, niin pian Paso vilkaisee minua ja ottaa pienet spurtit pitkin pöpelikköä. Mutta se ei rauhassa tehdyn alun jälkeen missään vaiheessa edes kiihdy niin ylikierroksille, että se ei enää olisi kuulolla tai että se päättömästi säntäilisi päin puita tms. kuten joskus aikanaan. Saan sen takaisin rauhalliseen tilaan koska tahansa taas sillä "ravia" - kehoituksella. Ja kun tätä on tehty nyt vuoden päivät lähes päivittäin, Paso on käytännössä lähes koko ajan ihanan rennossa ja leppoisassa mielentilassa. Ja nyt se tosiaan toimii toisinkin päin - saan Pasolta itseeni rauhaa ja tyyneyttä, kun seurailen sen touhuja. Paso toimii myös hyvänä "ilmapuntarina". Jos huomaan sen alkavan kehiä kierroksia "tyhjästä" ja ryhtyvän levottomaksi, tiedän heti että nyt ei oman pääkopan sisältö ole ihan tasapainossa. Vaikka itse en välttämättä olisi vielä itsessäni stressiä, jännitystä, hermostumista, huonoa tuulta tms. huomannut, niin Paso kyllä huomaa - ja kertoo, kunhan osaan kuunnella!

Arki meillä on nykyään yleensä todella mukavaa ja sujuvaa. Koira toimii kuin ajatus, tai jos ei toimi, niin sitten on syytä allekirjoittaneen vähän vilkaista peiliin ja miettiä mikä mättää. Ja kyllä - väittäisin, että harrastuskentilläkin tästä syvemmästä suhteesta koiraan on vain ja ainoastaan hyötyä. Osaan jo melko hyvin lukea Pason viretasoa ja myös vaikuttaa siihen. Voin huoletta nostaa virettä paljonkin, koska tiedän että saan sen myös kiihtyneestä tilasta "alas". Treenien mennessä pieleen, en enää syytä koiraa, vaan mietin, mikä omassa mielialassani on pielessä. On turha selitellä että "tämä nyt vaan on tälläinen" tai "tämä on tänään ihan ylikierroksilla ja siksi pois hallinnasta", kun sen sijaan voin miettiä MIKSI se on levoton, miksi se ei tunnu kuuntelevan, miksi se on ylikierroksilla ja pois hallinnasta. Ja yleensä syy löytyy, mistäpä muualtakaan, kuin sieltä hihnan "ylä"päästä. Oli hankala työpäivä, lapset kiukuttelivat treeneihin lähtiessä, riitelin miehen kanssa, tekemättömät kotityöt ahdistivat, en olisi jaksanut lähteä treenehin, keskityin enemmän juoruiluun kuin treeniin valmistautumiseen... Silloin onkin parasta viedä koira hetkeksi autoon ja ihan vaikka vaan hengitellä. Sen jälkeen takaisin radalle, ajatellaan hattaroita ja päiväperhosia ja kappas! Kuminauha kestää taas ja yhtäkkiä kaikki sujuukin kuin itsestään. Koirasta on taas tullut rento, herkkä ja kuuliainen, jolloin on itsekin helppo rentoutua ja vain nauttia.

Se on sitä koiraharrastusta parhaimmillaan. Yhteistyötä, kumppanuutta, luottamusta.



Kommentoikaa. Heräsikö ajatuksia? Kirjoittelenko näistä jutuista lisää?
Mikään asiantuntijahan en missään tapauksessa ole, eikä minulla ole esittää tutkimustuloksia tai lähdeviitteitä. Nämä ovat vain ja ainoastaan omia pohdintoja ja huomioita, mitkä olen itse kokenut hyviksi ja toimiviksi jutuiksi. Seuraavaksi voisin kirjoitella vaikkapa siitä, miten meillä lähdetään treeneihin. Onnistunut treeni nimittäin alkaa jo kotona, kun minä ryhdyn vaihtamaan vaatteita. ;) Ja vieheleikistäkin on pitänyt kirjoittaa iät ja ajat...

9 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti.

    Kyllähän se niin on, että kun hihnan ihmispää hallitsee itsensä ja hermonsa, on selkeä eikä vaadi koiralta mitään sellaista, mitä se ei ymmärrä, on yhteiselo varmaan tosi hyvää.
    Paso on todella nollasta ziljoonaan-koira, joten sen kanssa kiihkoilu nostaa sen kierrokset vielä korkeammalle ja tarkkuus kärsii. Joten hienoa, että olet oppinut sen rauhoittumisen itsekin. Se on myös monessa muussa elämäntilanteessa tärkeä taito. Eikä vähiten työpaikalla. ;-)
    Jatkoa odotellen.

    Jaana

    VastaaPoista
  2. Hienoa pohdintaa ja hyviä esimerkkejä. Luottamusasiaa olen miettinyt paljonkin ja tehnyt töitä saadakseni koirani paremmin luottamaan itseeni. Peetsan testi paljasti taas että luottamus ei ole edelleenkään täysin kunnossa, vaikka arki meillä toimiikin todella hyvin. Monessa asiassa on kyllä tullut edistystä, mutta silti kaipaisin vielä sitä, että koira kysyisi minulta mitä tehdään eikä toisinaan reagoisi itse ensin. Mitkä olisi sun vinkit noin niin kuin pähkinänkuoressa luottamuksen vahvistamiseksi? Ajan toki irtokoirat (ja hihnassa olevat) pois ja yritän olla paapomatta tota koiraa liikaa..

    VastaaPoista
  3. Hyvä, hyvä! Lisää tällaisia pohdintoja. Meillä mietitään myös näitä kuminauhajuttuja ja nyt taitaa mennä niin, että koira enimmäkseen luottaa emännän kykyihin mutta on omasta mielestään astetta kyvykkäämpi tietyissä asioisssa. Ja sekös minua sapettaa!

    Mielentila-asioitakin on tullut pohdittua, kun aina välillä ihmettelen, että miten joillain ihmisillä on omituinen villitsevä vaikutus tuohon omaan jäyhä-jässikkään. Ja miksi ihmeessä se on minun kanssani harras kuoropoika enkä saa kierroksia nousemaan sinne mihin haluaisin silloin kun haluaisin?

    VastaaPoista
  4. Heips, hyvää pohdintaa. Itsekkin olen tämän tyyppistä kuminauhaa ajatellut useamman vuoden. Kun koiran hankinta tuli ja terrieri astui taloon, kaikki tuntui sujuvan. Oma mielentila oli normaali ja rauhallinen. Kaikki kuitenkin kääntyi jossain vaiheessa, ilmeisesti koiran hämmennys uudesta asuinpaikasta, uudesta emännästä ja kokeilunhalu yrittää ollakkin tilanteiden herra saikin nuoren terrierin pään sekaisin. Kun oma päivä on ollut hyvä ja turhan innostavat ajatukset ajateltu ennen kotiin menoa, kotona saattaa aluksi odottaa hieman piipaava koira, mutta ulos lähdön hetkellä se repeää.. se vinkuminen, kitinä ja piipaileminen, ja vaikka ajattelee, että "normaalia" ja tätä harjoitellaan vielä, kaikki paikat rentona ja huoleton olo, niin koira ei vain rauhotu. Tuntuu usein, että koirani ei osaakkaan lukea rentoa, rauhallista ja yleensäkkään positiivisia ja rauhoittavia merkkejä minusta. Voisikohan olla mahdollista, että kaikki koirat eivät osaa luonnostaan lukea tätä "sanatonta eleiden ja fiiliksen"-kieltä.. Tätä minä olen viimeiset 6 kuukautta pohtinut ja tietysti myös, että miksi? :) näihin tunnelmiin

    VastaaPoista
  5. Olipas tänne unohtunut vastaamattomia kommentteja...

    Kikkiainen: Ei mulla mitään kikkakolmosia ole luottamuksen vahvistamiseen. Kai se vaan vaatii aikaa, että tehdään paljon kaikenlaista yhdessä, käydään paikoissa, erilaisissa tilanteissa. Että yrittää vilpittömästi ymmärtää koiraa ja sen aivoituksia, on reilu sitä kohtaan aina. Jos koira on itsenäinen, rohkea ja herkkä reagoimaan (terävä) niin tuskin siltä koskaan saa kokonaan pois sitä, etteikö se reagoisi ensin ja kyselisi vasta sitten. Sen kanssa pitää vaan oppia elämään. Ennakoimaan. Ja hoitaa suhde ja ei-käsky niin hyvälle mallille, että pystyy pysäyttämään tarvittaessa toiminnan. Näin minä sen olen ajatellut.

    Vesihiisi: Voisko olla, että olet niin mahtijohtaja, että sun kanssa on parempi pelata varman päälle ja olla kuoropoika? Ainakin silloin, kun totisesti alat tehdä töitä koiran kanssa? Meillä ainakin oli vähän aluksi tämmöistä ongelmaa. Paso oli niin "herkillä", että jos vähääkään turhauduin tai hermostuin, se meni niin asialliseksi, että draivi jäi puuttumaan. Mun rennommalla ja humoristisemmalla asenteella korjautui paljon... Ja siis siksi sitten toisten kanssa voi mennä ihan pähkinöiksi, kun niiden kanssa se suhde ei ole niin justiinsa?

    Anonyymi: Kovasti kuulostaa teidän lähdöt tutulle. Tuollaista meilläkin oli, ja mietin ihan samaa. Onko tämä koira niin kiihkeä ja levoton ja sählä, ettei se osaa lukea rentoutta minusta? Vaikka kuinka mukamas hengitin ja ajattelin positiivisia ja rauhoituin, se senkun kiihtyi ja kiihtyi. Mutta koiraa ei voi huijata. Se ei ollut aitoa rentoutta, vaan taustalla oli aina ärtymys koiran sekoiluun, jonka lopettamiseen minulla ei ollut työkaluja, koska se pohjimmiltaan ei kunnioittanut minua, minun tilaani tai minun sanomisiani. Marian luota Homeetalta saatiin apu. Ensimmäisestä käynnistä ja tunnelmista ennen sitä voit lukea täältä: http://paso-energiaa.blogspot.fi/2012/03/herra-ylipaajohtaja-paso-pasanen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kari Linkistä. Olen luekellut tätä blogiasi jo jonkun aikaa ja haluaisin kysyä millä tavalla Paso käyttäytyi muita koiria kohtaan ennen Homeetalla käyntiä? Meillä käytiin PeVi-kouluttajalla ja ihan halusin hieman testauttaa urostamme. Oli erittäin terävä, sen muistan ja sitä onkin sitten vaikea alkaa kitkemään ja että koiralla on myös huonot hermot (ns. vuotaa). Tästäpä minä sitten riemastuin, että voi olla, että meillä tätä innokkuutta ja vikisemistä, ei pysty vaan kokonaan saamaan kuriin. Noh, saatiin todella hyvät neuvot ja harjoitukset ketjukaulaimeen, kaikkeen muuhun sillä oli hyvä vaikutus paitsi toisiin koiriin, hermot ei vaan kestä sitä, että edes haistaa toisen koiran, joka juuri menee meidän edellä vaikka sitä ei nähdä. Ennakoiva tilanteiden pysäyttäminen ei auta, onko teillä ollut tällaisia tilanteita? Tämän jälkeen myös koiran vetäminen alkoi uudestaan. Itse olen alusta alkaen tiennyt että uroksellamme on aina tarve yrittää ja kokeilla, joten jokainen päivä on yhtä harjoittelua, ja kovaa työtä ja tiedän että tulee olemaan tuon hurtan koko loppuelämän ajan. Mutta jään seuraamaan innokkaana blogiasi ja olemaan iloinen, että jonkun koira on löytänyt tasapainon :)

      Poista
    2. Ohhoh, kirjoitin vahingossa Kari enkä Kati :D

      Poista
    3. Heippa! Joissain tilanteissa koira onkin sitä mieltä, että minun kanssa on parasta käyttäytyä. Meillähän on ollut melkein aina se ongelma, että kotona koira on minua kohtaan tosi nöyrä ja kohtelias, eikä sille tarvitse edes juurikaan puhua. Pelkkä katsekin riittää, niin se laskee korvat ja lopettaa orastavan hölmöilyn. Se on kotona aina rauhallinen ja kaikki sujuu ylipäätään hienosti. Ulkona onkin sitten toinen tilanne, enkä millään hahmota, että mitä silloin oikeastaan tapahtuu tai missä teen väärin. Ilmeisesti en vain ole kovin uskottava enää oman kodin ulkopuolella. Esimerkkejä on vaikkapa siitä, että koira on irti, katsoo toista irtokoiraa, minä kiellän ja kutsun, minkä jälkeen koira tyynen rauhallisesti katsoo minua silmiin ja lähtee kielto+kutsu -yhdistelmästä huolimatta toisen koiran luo. Kovasti tekisi mieli käväistä kouluttajan luona näyttämässä sekä näitä arkijuttuja että treenitilanteita. Jospa vaikka sellaisen reissun jälkeen ymmärtäisin vähän paremmin tätä meidän dynamiikkaa :).

      Poista
  6. Olen erittäin iloinen voidessani jakaa kokemukseni täällä, nimeni on Brenda ja olin onnellisesti naimisissa. Vasta kun aviomieheni sanoi pettävän häntä, niin meistä molemmista tuli nagging parit, hän ei voinut uskoa, eikä hän myöskään luottanut sanoihini, joten jätimme avioeron, myöhemmin erotimme ja lupasimme koskaan asettamatta. Yritin pitkään siirtyä eteenpäin, mutta en voinut pysyä ilman häntä, joten aloin pyrkiä palaamaan mieheni, sitten minut ohjautui Dr.IZOYAan. Upea mies, jonka tapasin, hän rakasti loitsun ja sai mieheni palaamaan 24 tunnin sisällä. Tämän vuoksi olen täällä jakamassa tohtori IZOYAn kontaktia, tavoittamassa häntä drizayaomosolution@gmail.com kautta. Hän on todella voimakas ja erikoistunut seuraaviin asioihin ...
    (1) Kaikenlaiset rakkausloitsut. (2) Lopeta avioero. (3) Lopeta rauha. (4) Tarvitaan henkistä apua.

    VastaaPoista