tiistai 28. elokuuta 2012

Speedrace ja viettitesti

Lauantaina oli naapurikylällä Karjalan palveluskoiraharrastajien järjestämä Speedrace - tapahtuma. Juoksukilpailun lisäksi oli mahdollista viedä koira viettitason testaukseen, jonka suorittivat maalimiehet Pekka Haapalainen ja Juhana Kolppo. Ajattelin, että tässäpä mukavaa lauantai-iltapäivän ohjelmaa Pasolle, sille tekee hyvää käydä erilaisissa tapahtumissa hengailemassa. Lisäksi ajattelin, että olisi tosi kiinnostavaa nähdä miten tuota viettihommaa testaillaan ja kuulla arvio koirasta. Ilmoitin siis Pason molempiin ja suuntasimme lauantaina Johannan kanssa paikalle. Ilmoituksessa oli sanottu, että tapahtuma alkaa klo 16, joten tähtäsimme paikalle noin viittätoista vaille. Ilmoittauduin paikallaolevaksi, kävimme pienellä kävelyllä ja aloimme vartoa, josko tapahtuma pian alkaisi. Mitään ei kuitenkaan tuntunut tapahtuvan, joskin ilmoittautumistiskillä oli yhä jonoa. Hieman ennen puolta viittä jokokin loppui, mutta edelleenkään mitään ei tapahtunut. Emme olleet ainoat hieman kärsimättömät paikallaolijat... Viimein, 16.50 tuli kuulutus, että tapahtuma alkaisi klo 17!!! Täytyy sanoa, että siinä vaiheessa vähän ketutti. Olisi ollut asiallista ilmoittaa mainoksissa, tai viimeistään ennakkoilmoittautumisen yhteydessä, että itse tapahtuma alkaakin vasta tuntia myöhemmin. Nyt jäi vähän huono maku järjestelyistä. Lisäksi minulle oli luvattu, että vuorot juoksuun ja viettitestiin järjestetään niin, että molempiin ehtii osallstua, mutta niinpä vaan meitä kuulutettiin radalle juuri kesken testin. No, tämä taisi olla ensimmäinen laatuaan ko. yhdistyksen järjestämä tapahtuma, joten ehkäpä ensi vuonna on jo virheistä otettu oppia! Onneksi sää oli aurinkoisen kaunis, joten mikäpä siinä oli joristessa tuttujen kanssa, vaikka turhaan oltiinkin tuntia liian aikaisin paikalla.

Paso siis pääsi viettitestiin ensin. Testi oli hieman erilainen kaikille koirille, tietenkin koiran ikään ja ominaisuuksiin soveltuen. Pason kohdalla homma koostui lähinnä patukkaleikistä ja kivaahan Pasolla näytti olevan! Paso ei yhtään arastellut lähteä leikkiin vieraan miehen kanssa, mutta iso ja kova patukka oli sille selvästi vähän outo, se kun on tottunut retuuttamaan vain naruleluja. Lisäksi samainen patukka oli juuri ollut toisella koiralla, joten myös se saattoi vaikuttaa halukkuuteen tarttua kunnolla leluun. Pienen houkuttelun jälkeen Paso kuitenkin innostui ihan kivasti

 
 
Lopuksi Paso sai kantaa "saaliinsa" autoon asti, ja polleana se sitä kuljettelikin.
 
 
Arviot saatiin PK / suojelu - näkökulmasta, ja siitä vinkkelistä Pason vietti ja saalistushalu oli keskimääräinen (pisteistä 1-5 se sai 2,5), otevoima ja -käyttäytyminen oli 2, lähinnä koska se oli niin vaihtelevaa. Välillä Paso piti oikein tiukastikin koko suun otteella, välillä taas ei. Toisaalta, eipä näitä kai varsinaisesti ole siihen puremiseen jalostettu / tarkoitettukaan kuten esim. sakemanneja tai belggareita. Puolustamista ei testattu lainkaan, koska koira on vielä niin nuori ja tilanne oli sille täysin uusi. Kokokaisuutena testaaja tykkäsi, että oikein hyvä harrastuskoira ja että varmaan siitä tulisi ihan hyvä myös jossain PK - lajissa. Arveli myös, että tekeminen vahvistuu iän ja kokemuksen myötä.
 
Testin jälkeen mentiin sitten vielä juoksuosuuteen, kunhan Paso oli ensin vähän huilannut. Paso juoksi oikein hienosti ja lujaa, mutta radan ulkopuolella! xD Jostain syystä se oli sitä mieltä, että lähtöporttien (=ajanottolaitteiden) välistä ei kertakaikkiaan voi mennä eikä myöskään muovinauhojen muodostamaan kujaan. Joten se irti päästyään hyppäsi aidan ylitse, pinkoi radan viertä ja hyppäsi uudelleen aidan ylitse mun ja Johannan luokse. Käsiajalla sen ajaksi sadalla metrillä saatiin jotain 11 sekuntia ja risat, hyppelyineen ja ylimääräisine mutkineen. Ei sitten jääty palkintojenjakoa enää odottelemaan, vaan poistuttiin kotimaisemiin takaisin. :p Pasolla oli kuitenkin selvästi ollut antoisa iltapäivä, koska se makasi täydessä sikeässä unessa ihan kynnysmattona loppu illan!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti